Veel Macedoniërs leven in armoede, vooral in de landelijke gebieden. Het land is inmiddels het armste van Oost-Europa. Dit is grotendeels het gevolg van de burgeroorlog van 1991-1995 en de voortdurende politieke en economische crisis. Destijds was Macedonië een deelrepubliek van Joegoslavië, maar sinds 1991 is het een onafhankelijke staat.
In 2004 diende Macedonië een verzoek in om toe te treden tot de Europese Unie. In 2005 gaf de Europese Commissie een positief advies, maar een startdatum voor de onderhandelingen werd niet vastgesteld. Macedonië staat ook bekend onder de naam FYROM (Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië).
Maar liefst 34% van de bevolking is werkloos, oftewel 1 op de 3 mensen heeft geen werk. Dit ondanks het feit dat de bodem vruchtbaar is en het land een prachtig landschap heeft. Voor degenen die wel werken, is het gemiddelde maandsalaris slechts 150 euro, terwijl het gemiddelde pensioen rond de 100 euro per maand ligt. De kosten voor levensonderhoud zijn vergelijkbaar met die in Nederland, en sommige geïmporteerde producten zijn zelfs duurder.
Macedonië telt ongeveer 2,1 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 25.333 vierkante kilometer, wat neerkomt op ongeveer drie kwart van Nederland.
Qua religie is 67% van de bevolking Orthodox-christen, 30% is soennitisch moslim en de overige 3% bestaat uit katholieken, evangelisten, Jehova’s Getuigen of atheïsten.